Nowa Charlotte Bouillon – wnętrze pełne Francji

0
572
Charlotte Bouillon nowa restauracja wnętrze francuskie drewno inspiracje

Stało się! W Warszawie otworzył się kolejny lokal pod szydłem Charlotte! Charlotte to sieć kultowych lokali gastronomicznych, które zaspokoją nie tylko smakoszy, ale też wielbicieli prawdziwego francuskiego klimatu w designie. Zobaczmy więc czym Charlotte Bouillon zaskoczy warszawiaków!

Charlotte Bouillon na placu Trzech Krzyży

Charlotte to kultowe bistro, które cieszą się szaloną popularnością. Tętnice życiem Charlotte przy placu Zbawiciela i Charlotte Menora oferują prawdziwe francuskie śniadania, przekąski i niesamowite słodkości. Przyszedł więc czas na coś nowego, a więc na mapie Warszawy pojawia się nowa Charlotte Bouillon.

Charlotte Bouillon inspiracje kuchnia blat drewno biel

Bouillon – tradycje Francji

Bouillon to charakterystyczny dla Paryża rodzaj baru z tradycyjną francuską kuchnią, które zaczęły powstawać pod koniec XIX wieku. Nazwa pochodzi od bulionu wołowego, który podawano w lokalach tego typu w tańszej, ale nie mniej pożywnej wersji. Charlotte Bouillon to pierwszy lokal tego rodzaju w Warszawie.

Charlotte Bouillon godziny otwarcia

Wnętrze pełne Francji!

Charlotte Bouillon znajduję się między rondem de Gaulle’a a placem Trzech Krzyży na parterze budynku dawnego Domu Partii. Wystrój nowego lokalu nawiązuje do tradycyjnego dla Charlotte stylu francuskiej prowincji. Wnętrze jest bardzo jasne i pełne światła. Głównym akcentem jest czerwień długiej tapicerowanej kanapy. Pozostaje ona niezmiennym elementem socjalizacji gości bistro przy dużym wspólnym stołem zaprojektowanego przez Tomasza Rygalika.

Charlotte Bouillon stół restauracja

Ciekawym elementem wystroju nowego lokalu jest główna ściana, zdobiona przez dwóch bajkowych jednorożców, które namalował młody artysta Konrad Żukowski.

Charlotte Bouillon Konrad Żukowski

Co nowego w Charlotte Bouillon?

W nowym lokalu znajdziemy zupełnie nowe pozycje menu, kartę poszerzono o ciepłe dania główne. Wśród nich znajdziemy bulion w wersji roślinnej i mięsnej z ręcznie robionym makaronem, na cześć tego oto dania nazwano nowy lokal. Poza wyróżnioną zupą w menu pojawią się i inne dania ciepłe. Warto spróbować boudin blanc, czyli białą kiełbaskę z wieprzowiny ze struganymi ziemniakami, ślimaki w maśle i bœuf bourguignon – wołowina duszona w czerwonym winie podawaną z makaronem.

danie francuskie stolik inspiracje restauracja czerwona kanapa inspiracje

Mamy też dobrą wiadomość wielbicieli słodyczy. Ta część karty też się poszerza, a kultowy sernik z białej czekolady pozostaje w menu!

Zdjęcia: Edyta Leszczak. Produkcja: NEW ORDER WARSAW, https://www.facebook.com/bistrocharlotte/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here