Ciepłe wnętrze odnowionej rezydencji z pięknym widokiem

0
1532

Człowiek potrafi wiele, na przykład zmienić ruinę na luksusowy klimatyczny zakątek! Jeśli tęsknisz za wakacyjnym klimatem i pięknymi wnętrzami to mamy coś dla Ciebie. W wyniku metamorfozy tej starej rezydencji powstało proste i ciepłe wnętrze, pełne światła i spokoju! Zobacz, jak utalentowanym architektom udało się zrobić niemożliwe!

Ciepłe wnętrze z widokiem

Rezydencja, o której dziś mowa znajduje się na wybrzeżu Route des Sanguinaires w pobliżu stolicy Korsyki, Ajaccio. To ekskluzywne miejsce, usiane willami i luksusowymi hotelami. Za realizację tego projektu odpowiada studio architektoniczne Amelia Tavella Architects. Głównym zadaniem była pełna renowacja zaniedbanej ruiny budynku z lat 50. Powierzchnia willi jest imponująca, aż 400 metrów kwadratowych zbudowanych w klimacie XX wieku. Jednak po czasie budynek opuszczono, co sprawiło, że zamieszkała w nim dzika roślinność.

ciepłe-wnętrze-okna-inspiracje-drewno-widok-inspiracje-willa salon-drewno-ciepłe-wnęrze-inspiracje-willa

Nowy układ – otwarte nowoczesne przestrzenie

Architektka miała za zadanie stworzyć klimatyczną przestrzeń wypoczynkową dla turystów. Dlatego postanowiono totalnie odmienić wnętrze i zacząć od gruntownych zmian. Przede wszystkim postanowiono wypatroszyć konstrukcję i zlikwidować większość ścian działowych. Co więcej, jak mówi sama autorka projektu, wbrew trendom i powszechnej praktyce, renowacja budynku polegała na wydaleniu dawnego charakteru rezydencji na rzecz nowoczesności i świeżego wnętrza.

stół-drewno-inspiracje-jadalnia-poduszki drewno-inspiracje-łuk-białe-ściany

Ciepłe wnętrze rezydencji

A zatem, jak wnętrze wygląda teraz? Głównym atutem rezydencji jest widok, postanowiono więc zamontować panoramiczne okna. W środku wykończono willę w proste naturalne materiały, a ściany wymalowano w biały kolor. Dzięki beżowo-brązowemu wyposażeniu, wnętrze nabiera ciepłych odcieni, co tworzy szczególny relaksacyjny klimat. W środku znajdziemy duży salon z wygodną brązową kanapą, kuchnię, jadalnię, biuro, parę łazienek i sypialni. Poza tym jest możliwość wyjścia na malowniczy taras z basenem, grillem i miejscami dla wypoczynku. Żeby nie zgubić uroku wnętrza, architektka dodała akcenty kolorystyczne w postaci turkusu, pomarańczu czy też złota. Warto również zauważyć, że w całej rezydencji użyto obłych kształtów, między innymi w postaci łuków w przejściach oraz dodatków. Taki zabieg zapewnia dodatkową delikatność wystroju.

ciepłe-wnętrze-łazienka-lustro-inspiracje-złoto

ciepłe-wnętrze-inspiracje-drewno-sypialnia taras-basen-inspiracje

Źródło: materiały prasowe, Amelia Tavella Architects

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here