Współczesna filozofia projektowania wnętrz to przede wszystkim dopasowanie przestrzeni do jej użytkowników. W dużej mierze właśnie na tym polega praca projektanta, gdyż trzeba zrozumieć potrzeby klienta i je zaspokoić. Szczególnie trudnym zadaniem jest stworzenie wnętrza dla wielu użytkowników. Chodzi tu głównie o przestrzenie publiczne. Autorom projektu, o którym dziś opowiemy, udało się stworzyć wyjątkowy klimat, w którym potrafią odnaleźć się zupełnie różne osoby. A zatem minimalizm po japońsku w Kopenhaskim lokalu.
Minimalizm po japońsku w Kopenhaskiej restauracji
Jak już zdążyliśmy wspomnieć, głównym atutem wnętrza restauracji Hverdagen jest jego uniwersalność. Chodzi o dostosowanie przestrzeni do różnych użytkowników. Dlatego trakcie planowania aranżacji tego miejsca, architekci z pracowni Velmland, skupili się na wyodrębnieniu jego charakteru i indywidualnej filozofii.
Gdzie i jak?
Wnętrze restauracji Hverdagen znalazło się w centrum duńskiej stolicy, w Kødbyen, kreatywnej części dzielnicy Meatpacking. To miejsce należy więc do twórczych ludzi. Znajduje się tu wiele galerii sztuki i ciekawych miejsc, w tym mnóstwo restauracji i browarów. Hverdagen oferuje wyjątkowo organiczne menu duńskich potraw, które przypadną do gustu nie jednemu smakoszowi!
Co wyjątkowego w aranżacji restauracji Hverdagen – minimalizm po japońsku
A teraz do rzeczy. Wnętrze restauracji mocno nawiązuje to minimalistycznej filozofii projektowania Japonii. Zaoblone kształty, naturalne drewno i papierowe lampiony tworzą niesamowity, przytulny klimat, który sprzyja miłym spotkaniom z najbliższymi. Akcentem w tym minimalistycznym i dosyć monochromatycznym wnętrzu jest bryła ogromnego stołu, który stoi w samym środku restauracji. Taki zabieg nawiązanie do kultury spożywania posiłków w dużym gronie i dzielenia się jedzeniem. Ten stół stał się więc centralnym punktem restauracji, to wokół niego dzieje się życie.
Nie każdy jednak lubi taki klimat współbiesiadowania, dlatego dla zwolenników mniejszych gron, przewidziano rząd mniejszych oddzielonych stolików. W restauracji jest jeszcze jedna strefa – przeznaczona dla wielbicieli klimatu barowego. Przy dużych panoramicznych oknach postawiono barek z hokerami, gdzie można delektować się pysznym drinkiem, patrząc na życie, które toczy się na ulicy.
Źródło: materiały prasowe, Velmland