Skwer na Chwaliszewie – Gigantyczna ławka w Poznaniu

1
4018

Paweł Grobelny podczas Gali Plebiscytu Polska Architektura XXL w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku został nagrodzony za projekt gigantycznej ławki, która znajduje się z poznańskiej strefie publicznej. Skwer na Chwaliszewie wyróżnia się ogromnym siedziskiem w kształcie okręgu wykonanego z cortenu i drewna bangkirai.

Skwer na Chwliszewie2_skwer_na_chwaliszewie

Skwer na Chwaliszewie

Jury oświadczyło, że Skwer na Chwaliszewie jest najlepiej zaprojektowaną przestrzenią publiczna w Poznaniu. Do tej pory było to miejsce traktowane dla psów, jednak jesienią 2015 roku przy dawnym murze oporowym postawiono gigantyczną ławkę, która miałaby służyć również jako scena i obsadzono to miejsce zielenią. Przeznaczenie Circle Form nie zostało do końca określone. Świetnie jednak nadaje się nie tylko do siedzenia, ale również do urządzania pikników i leżenia. Gigantyczna ławka ma pełnić rolę przydomowego tarasu, a nawet sceny dla mieszkańców miasta, a także turystów.

Skwer na Chwaliszewie

4_skwer_na_chwaliszewie

Paweł Grobelny

Autor gigantycznej ławki w Poznaniu jest dobrze znany ze swoich projektów przestrzeni publicznej. Jego meble znalazły już swoje miejsce w największym parku w Szanghaju, w ogrodzie Albertine przy bibliotece Królewskiej w Brukseli i podparyskiej dzielnicy La Defense.

5_skwer_na_chwaliszewie

7_skwer_na_chwaliszewie

Źródło: pawelgrobelny.com

1 KOMENTARZ

  1. Bardzo ładny projekt konceptualny. Nie dziwię się, że wygrał prestiżową nagrodę. Jego miejsce jest właśnie w periodykach dla dizajnerów!
    Ale w praktyce miejsce to jest dość nieergonomiczne i psychologicznie też nie daje poczucia komfortu. Jak na niewygodnej patelni przeciętej ścieżką. Wypróbowane osobiście, siedziałam tam tydzień temu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here