Nowoczesna metamorfoza w jednym z londyńskich domów została przeprowadzona w centralnej dzielnicy angielskiej stolicy. Stosując do wystroju drewno wiśni amerykańskiej, metamorfozy podjęła się londyńska grupa architektoniczna dobrze znana ze swoich niebanalnych pomysłów- Pracownia Amin Taha+ Groupwork.

Nowoczesna metamorfoza- drewno w głównej roli

Pracownia Amin Taha+ Groupwork przeprowadziła wyjatkowy remont w budynku wzniesionym w latach 50.XX wieku, który wcześniej przeszedł różne koleje losu. Sam usytuowany jest w formie szeregowej w dzielnicy Bayswater przy przy ulicy Caroline Place, gdzie dobrze widać charakterystyczną dla II połowy XX wieku fasadę budynku, która przybierała wówczas postać cegły poprzecinanej gęstą siatką zaprawy z drewnianymi elementami.

Place_nowoczesna_metamorfoza_1

Wiśnia amerykańska

Jako, że do budynku przy ulicy Caroline Place, chciała się wprowadzić pięcioosobowa rodzina, zaczęto poszukiwać pomysłu, który pozwoli odpowiednio zagospodarać przestrzeń z pełnym jej wykorzystaniem. Na pomoc przyszła pracownia Amin Taha+Groupwork, która zdecydowała się użyć wyjątkowego materiału, którym była wiśnia amerykańska, czyli drewno o niesamowicie atrakcyjnym wyglądzie, ciepłym odbiorze i przyjemnym dotyku.

„Możliwość użycia wiśni amerykańskiej w projekcie bardzo nas ucieszyła, ponieważ ten rodzaj drewna jest zbyt rzadko wykorzystywany. To doskonały materiał wykończeniowy z uwagi na jego charakterystykę, gładką w dotyku i ciepłą w odbiorze. Tworzone z niego powierzchnie sprawiają wrażenie luksusowych” – mówi Amin Taha, właściciel pracowni.

Place_nowoczesna_metamorfoza_7

Pierwsze zmiany

Główną i pierwszą zmianą w budynku, który miała zamieszkać pięcioosobowa rodzina była zmiana rozkładu pomieszczeń. W oryginalnym rozkładzie wnętrza, dom był podzielony na strefę reprezentacyjną i gospodarczą. Przy zastosowaniu wówczas popularnych materiałów  zostały wyburzone ściany działowe, a także w miarę możliwości nawet niektóre ściany zewnętrzne.

Place_nowoczesna_metamorfoza_6.

Wyjątkowe odkrycia

 Przy początkowych pracach podczas przeprowadzania nowoczesnej metamorfozy odkryto wiele ciekawych materiałów, które zostały zastosowane wewnątrz budynku. Jednym z nich są oryginalne podłogi z trawertynu i grubo otynkowane ściany pod sosnową boazerią, a nawet ciemne panele z wiśni amerykańskiej, które zauważono w jendym z pokoi. Na szczególną jednak uwagę zasługują schody wspornikowe, które wykonane z trawertynu wznoszą się od podłogi piwnicy aż do świetlika dachu.

Place_nowoczesna_metamorfoza_3

Architekci dążyli do stworzenia otwartej przestrzeni, która zapewni komfort i otwartość- na takim podziale wnętrz również zależało rodzinie. Otwarta przestrzeń miała im służyć do przebywania w większym gronie osób, organizowania przyjęć, ale także wydzielać miejsce stosowane do pracy. Taką możliwość zyskali głównie dzięki zastosowaniu wyjatkowych, przesuwanych regałów.

Place_nowoczesna_metamorfoza_4

W głównym pomieszczeniu na samym środku ustawiony został wysoki mebel, który sięga od podłogi aż do sufitu. Regał ma ukryte w sobie drzwi, a nawet zmieściło się w nim łóżko. Jako, że mebel jest wykonany w formie ruchomej- stwarza możliwość przesuwania go i ustawiania w dogodny sposób. Można dzięki temu wydzielać osobne pomieszczenia, w zależności od aktualnych potrzeb domowników. Podobnie zastosowano wszystkie inne elementy zabudowy, które wykonano również do samego sufitu, co w niesamowity sposób podkreśla ukryte wewnątrz wcięcia i ascetyczne elementy.

Place_nowoczesna_metamorfoza_5

Zdjęcia: Amin Taha Architects

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here