Czy wiesz, że nie musisz być wirtuozem kulinarnym, aby niedzielny obiad oczarował Twoich gości? Wystarczy odpowiednio zaaranżowane nakrycie stołu, by usłyszeć entuzjastyczne “wow!”. Może wydawać się to banalnie proste, jednak sztuką jest i nie lada wyzwaniem, by wprowadzić prawdziwie magiczny klimat podczas posiłku. Za pomocą sprawnych sztuczek dokoracyjnych możecie wydobyć potencjał Waszego stołu i zamienić niedzielny obiad w nadzwyczajny lunch. Jak to zrobić? Niepotrzebny Wam kodeks zasad nakrycia stołu, by wyglądał on estetycznie i oryginalnie. Wystarczy odpowiedni dobór wszystkich elementów, które będą ze sobą współgrać. Podpowiadamy, jak przystroić stół!
Podstawą nakrycia stołu są obrusy, te jednokolorowe lub pstrokate, kwieciste lub proste bieżniki, podkładki i serwetki. Ubierzcie swój stół według osobistego uznania. Wszystkie elementy mogą mieć różne kolory i kształty zależnie od okazji bądź pory roku. Zastawa, z której będziecie korzystać podczas posiłków jest kluczowym elementem. Wachlarz możliwości jest duży, a decyzja przy wyborze może być trudna.
Talerze, spodeczki, filiżanki i miski przybierają różne formy i ponadczasowy design. Sztućce natomiast mogą mieć klasyczne, ozdabiane lub pozłacane rączki. Szkło które zagości na stole upiększy całość. Nie może zabraknąć szklanek, i kieliszków które przykują uwagę oraz karafki o niebanalnym kształcie. Elementy dekoracyjne takie jak świeczniki, wazony, patery i żywe kwiaty wydobędą charakter całego stołu. To w szczegółach tkwi szkopuł, by całość nakrycia stołu uwypuklała jego unikalny klimat.
Motyw przewodni dekorowania stołu zależy wyłącznie od Waszej fantazji. Sezon wiosenno – letni sprzyja kolorowej scenerii w domu. Zielenie, czerwienie, turkusy i mięty przełamane bielą to genialny pomysł i estetyka w swojej prostocie. Dzięki wybranym elementom wprowadzicie niebanalny klimat i przytulny nastrój. Nudzie na stole mówimy kategoryczne nie! Gotowi na zabawę z aranżacją? Do dzieła, nie bójcie się eksperymentować i łączyć detale w oryginalne kompozycje.
Dziękujemy marce aTab za pomoc w przygotowaniu publikacji.