Garnki i patelnie zajmują ważne miejsce w każdej kuchni. Bez nich nie można przecież wygodnie gotować i tworzyć większości ciepłych potraw. Ich brak sprawia więc, że kuchnia jako pomieszczenie traci swój sens. Z tego względu warto więc zadbać o odpowiedni dobór tych elementów. Dobrze jest pamiętać, że nie wszystkie garnki, które nadają się do używania na kuchenkach gazowych sprawdzą się także na indukcyjnych. Jak więc wybrać odpowiednie patelnie i garnki na indukcję?
Cechy garnków i patelni nadających się na płytę indukcyjną
Garnki na indukcję są stosunkowo proste do odnalezienia. Wystarczy szukać na ich dnie lub na opakowaniu oznaczenia, które podpowie czy produkt może być użytkowany na płytach. W tym przypadku należy poszukiwać symbolu zwojnicy. Konieczne jest zwrócenie uwagi na dno takiego garnka lub patelni. Odpowiednie oznaczenie jest konieczne, aby płyta w ogóle zadziałała w zestawieniu z konkretnym elementem. Ważne jest jednak również dno. Jego grubość powinna się zawierać w przedziale od 5 do 10 mm, na którą składa się od 3 do 6 warstw. Taka budowa pozwoli na równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz patelni.
Liczy się także kształt i rozmiar jaki mają patelnie. Płyta indukcyjna z panelami sensorycznymi poradzi sobie z różnymi wielkościami. Ich brak oznacza, że garnek musi mieścić się w rozmiarach pola grzewczego. Przydatne może się także okazać wybranie garnków z nienagrzewającymi się rączkami. Ważna jest także dobrze dopasowana pokrywka, która poprzez specjalny otwór odprowadzać będzie zbędą parę wodną.
Sprawdź ofertę garnków i patelni na:
- https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/patelnie-222.html
- https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/garnki-211.html
Jakie powinny więc być patelnie i garnki na indukcję?
Garnki i patelnie na płytę indukcyjną muszą posiadać ferromagnetyczne dno. O tym zazwyczaj informuje symbol zwoju na spodzie. Dno dobrego naczynia musi mieć odpowiednią grubość i ilość warstw, aby zachowywać swój kształt. Znaczenie mają też dopasowana pokrywka i nienagrzewające się rączki, dzięki którym łatwo można zdjąć garnek z płyty bez ryzyka poparzenia.
Nie można zapomnieć także o materiałach, z których wykonuje się takie elementy. Wśród nich popularne są: aluminium, miedź, stal nierdzewna i żeliwo. Postawić można także na garnki pokryte powłoką emaliowaną lub ceramiczną. Najważniejsze jest jednak, aby tworzywa te były bezpieczne i trwałe.
Nie wszystkie garnki nadają się na płytę indukcyjną. Z tego względu ważne jest dobranie odpowiednich, aby potrawy w Waszej kuchni gotowały się szybko i łatwo. Podejmując decyzję warto zwrócić uwagę na szereg różnych cech garnków i patelni, które podpowiedzą jaki produkt wybrać.